top of page

כאבי ברכיים בקרב שחקניות כדורשת 

כאבי ברכיים בקרב שחקניות כדורשת
כאבי ברכיים בקרב שחקניות כדורשת

מאת: דן כהן ולוני רוזנבלום​, 26/12/2016

כחלק מפעילות ספורט בכלל, וביניהם גם עיסוק בענף הכדורשת, אנו נתקלים מפעם לפעם בכאבים ואף פציעות שונות אשר מקורן בפעילות עצמה. יכולות להיות מספר סיבות לכך כפי שנדון להלן.

כאבי ברכיים הינם כאבים נפוצים בקרב ספורטאים וספורטאיות אשר מתחרים בספורט המחייב קפיצות שינויי כיוון וספרינטים קצרים או תנועות מתפרצות נוספות. ישנן אבחנות רבות לכאבים בברך ואחת הנפוצות ביניהן אחת הנפוצות היא כאבים בגיד הפיקה (מוכרת בשמה המקצועי: PATELO FEMORAL PAIN SYNDROME).

אבחנה זו מתארת כאב אשר מקורו בגיד הפיקה בקדמת הירך. הכאבים יכולים להופיע במהלך אימונים או משחק המשלב קפיצות/ריצות/נחיתות. בפציעות במצבים חמורים יותר הכאב יכול להופיע לא רק בזמן אימון אלא גם במהלך היום, למשל בזמן עליית או ירידת מדרגות, הליכה ואף בישיבה או שכיבה.

קיימים גורמי סיכון רבים לכאבים מסוג זה וביניהם:

1.חולשת שרירים סביב הברך כגון שריר הארבע ראשי, שריר הירך האחורית ושריר התאומים. שרירים אלו אמונים על תנועת הברך ובלימת הזעזועים בעת מאמצים שונים וקפיצות וחולשה שלהם יכולה להוביל לעומס מוגבר בעת מעבר הכוח דרך גיד הפיקה אשר בסופו של דבר יוביל לפציעה וכאבים. במקרים של חולשה הטיפול יכלול, בין היתר, חיזוק ממוקד לקבוצות השרירים הרלוונטיות.

2. מנח או תנועה לא מיטבית של הפיקה בזמן כיווץ יכול להיגרם מסיבות שונות, כולל מבנה אנטומי מולד. בטיפול משתמשים בטכניקות שונות לגירוי החלקים השונים של שריר הירך הקדמית בהתאם למיקום הפיקה וכן בחבישות ספורט מיוחדות ומותאמות לצורך תמיכה, הקלה ומניעת פציעות.

3. פגיעה בייצוב הדינאמי של האגן: על מנת שנוכל לבצע העברת כוח ועומס דרך מפרק הברך הגוף חייב ליצור בסיס תמיכה איתן דרך האגן. תפקוד לקוי של שרירי האגן יגרמו לבסיס להתערער ויפריעו לעבודה התקינה של השרירים סביב הברך. טיפול במקרים אלו כולל תרגול פונקציונאלי ושימוש באמצעים שונים כגון משטחים לא ישרים לגירוי של שרירי האגן החיצוניים.

4. מנח קרסול לקוי: כף הרגל והקרסול בפרט הינם גורמים קריטיים לפציעות רבות בגוף, כולל במפרק הברך ואף בירך גב תחתון ולעיתים אפילו בכתף! מבנה כף הרגל חייב להיות יציב מספיק על מנת לשאת את עומס ומשקל כל הגוף, ולכן מנחים לקויים של הקשת והקרסול יובילו להעברת עומסים בצורה לא מאוזנת ויובילו לפציעות בסופו של דבר.

במקרים אלו אחד הטיפולים היעילים הינו התאמת מדרסים ביו-דינאמיים אישיים אשר מאפשרים הבאת הקרסול למנח נייטרלי תקין.

 

השיקום לרוב ישלב טיפול מנואלי (טכניקות ידניות), תרגול עצמי של המטופל/ת יחד עם התאמת העומסים במידה ומדובר בספורטאי/ת המתאמנים באופן קבוע. פעמים רבות יינתנו תרגילים הכוללים חיזוק של השרירים סביב הברך כגון שריר הירך הקדמית והאחורית, שרירי הסובך וכן תרגילים של שיווי משקל דינאמי.

במקרה של כאבי ברכיים מומלץ לאבחן את הבעיה אצל פיזיותרפיסט עם התמחות בספורט על מנת לקבל התייחסות לשלל הגורמים היכולים להשפיע על הבעיה ולקבל תוכנית שיקום הנוגעת לכל אחד מהגורמים התורמים אצל המטופל הספציפי.

השורה התחתונה הינה שכחלק מפעילות האימונים והמשחקים של קבוצות הכדורשת, החל משלב טרום העונה ובמהלך העונה עצמה, חשוב לשלב חלקים של חיזוקי שרירים עיקריים ותרגילי יציבה שונים אשר עוזרים לשחקניות לבצע את פעולות המשחק השונות. זאת, על מנת לשפר את יכולות השחקניות מחד ולמנוע פציעות מיותרות מאידך.

 

בהצלחה באימונים ובמשחקים!

 

דן כהן B.P.T - פיזיותרפיסט ספורט ומדריך כושר הישגי, בעל ניסיון של מעל 10 שנים בהדרכת ספורטאים בכל הרמות לשיפור ביצועים, הכנה לתחרויות והכנה למבחני ומבדקי כושר במשרד הביטחון.

www.dankowen.co.il

 

לוני רוזנבלום B.Ed - מאמן כושר ומאמן כדורשת, בוגר המכללה האקדמית בווינגייט, מאמן קבוצות כדורשת וכדורעף, מפעיל סדנאות, השתלמויות ואירועים לספורטאים וקבוצות.

www.loniros.com

bottom of page