שיפור שחקנית מול שיפור הקבוצה
מאת: לוני רוזנבלום, 6/9/2019
לקראת תחילת כל עונת אימונים ומשחקים ובמהלכה, אנו כמאמנים, נדרשים להחליט עד כמה להתמקד בשיפור ושדרוג אלמנטים הנוגעים לכלל הקבוצה לעומת עבודה על מיומנות פרטניות של כל שחקנית בנפרד.
זהו חלק מקביעת סדר העדיפות אשר צריך להיות קיים בכל יסוד של ספורט קבוצתי.
במידה ואנו מעוניינים שהקבוצה תתפתח בקצב האופטימלי, חובה עלינו לתכנן וליישם הכל תוך שימוש באיזון הנכון ביותר.
הקבוצה
מהו היתרון במיקוד קבוצתי? עקרונית, מדובר על הרעיון לגרום לשחקניות לעבוד, לתפקד ולהגיע לתוצאות טובות יותר יחד. כלומר, אימון ושיפור משותף, עבודה על טקטיקות קבוצתיות שונות וכדומה.
השחקניות
לעומת זאת, היתרון במיקוד תשומת הלב המקצועית שלנו בשחקניות ולא בקבוצה הוא, בדרך כלל, שפיתוח מיומנות באופן פרטני הינו מהיר יותר. במקום להתמקד בפעולות קולקטיביות, כאן תשומת הלב כולה מכוונת לביצוע מיומנות בצורה מיטבית ברמת השחקנית. ללא דאגה למה שקורה ברמה הקבוצתית.
מה חשוב יותר?
אז מה חשוב יותר - לעבוד ולשפר אלמנטים קבוצתיים או כישורים אישיים? זה תלוי לחלוטין במצבכם ובשאיפותיכם לגבי הקבוצה.
זהו בדיוק המקום בו אימון נחשב יותר לאמנות מאשר למדע. המאמן צריך להבין מה הכי טוב לקבוצתו בכל נקודת זמן נתונה במהלך העונה.
מאמן אשר עובד עם שחקניות בעלות רמה מקצועית גבוהה, המיקוד העיקרי שלו הוא כמעט תמיד בחיבור הקבוצתי של הדברים. האם זה אומר שמאמן כזה לא יקדיש זמן ואימונים לעבודה אינדיבידואלית? ברור שלא. זאת פשוט לא התכונה הדומיננטית שלו בעבודה עם סוג שחקניות מעין זה.
מאמן כדורשת נערות נמצא במצב אחר לגמרי. ברמה זו פיתוח מיומנויות ברמה האישית נוטה להיות גורם משמעותי הרבה יותר, במיוחד כאשר עובדים עם קבוצות גיל נמוך כזו. עם זאת, בהחלט צריך ללמד גם בקבוצות גיל זה את מרכיבי המשחק הקבוצתי.
השחקניות צריכות להבין את מבנה המשחק וכיצד המיומנויות האישיות השונות תורמות לו.
יחד עם זאת, ייתכן בקלות רבה מאוד, כי שיפור מיומנויות אינדיבידואליות יועיל יותר בהעלאת רמת המשחק הקולקטיבית של הקבוצה מאשר עבודה על טקטיקות קבוצתיות וכדומה.
בקבוצות נשים מתחילות הדגשים יהיו דומים לאלה אשר מתקיימים בקבוצות נערות. כלומר, יותר עבודה על מיומנויות אישיות ושילובן בחיבור הקבוצתי. בקבוצות ותיקות ומתקדמות יותר השחקניות יהיו לרוב מיומנות יותר, דבר אשר נוטה להוביל לעבודה רבה יותר על האלמנטים הקבוצתיים.
אולם, לעתים מגבלות טכניות של שחקניות עשויות להגביל את פיתוח האלמנטים והחיבור בקבוצה או להגביל את הפוטנציאל של הקבוצה עצמה.
ככל ששחקניות צעירות וברמה התחלתית יותר, הן נוטות להיות מיומנות ומקצועיות פחות מאשר השחקניות הבוגרות והמנוסות יותר. זוהי הסיבה אשר בגינה לא ניתן לוותר לגמרי על העבודה האישית/פרטנית, בעיקר בשלבי הלימוד/אימון המוקדמים.
קביעת האיזון
מציאת האיזון הנכון בין הקבוצה לשחקנית תהיה תמיד המפתח להצלחה מרבית של כולם. איזון זה תלוי תמיד בסגל השחקניות ותכנון נכון של המאמן את האימונים והפעילות לאורך העונה.
היעדים הנוגעים לקבוצה בהחלט באים לידי ביטוי במקרה זה (כלומר, יעד התפתחותי/לימודי לעומת יעד תחרותי/הישגי).
מעבר לכך, באיזו רמה הקבוצה שלכם(מבחינת גיל ויכולת/מיומנות)? באיזה חלק של העונה אתם נמצאים עם קבוצתכם? מתי משחק הליגה או הטורניר החשוב הבא שלכם? האם כל השחקניות בסגל כשירות ועומדות לרשותכם או שמא יש שחקניות חסרות/פצועות?
במקרים מסוימים, לבטח תוכלו לחשוב על שיקולים רלוונטיים נוספים.
חשיבה על כל הפרטים
באופן כללי, אנו מנסים לחשוב במונחים של עבודה על הדבר בעל ההשפעה הגדולה ביותר בנוגע לביצועי הקבוצה שלנו. ייתכן ויהיה מדובר באלמנט קבוצתי, כמו מעבר מהגנה להתקפה או מקבלת מכת פתיחה להנחתה יעילה ומהירה ועוד.
קיימים מספר מרכיבים טכניים ומקצועיים ברמה האישית של כל שחקנית אשר עשויים לעכב את התקדמות הקבוצה כגון איכות מסירה ירודה, עמידה על המגרש, חוסר יכולת הגנתית או התקפית, אי ידיעת/הבנת החוקה וכדומה.
לחלופין, זו יכולה להיות יותר שאלה של תיאום קבוצתי, כמו בהתמודדות עם קבלת מכת פתיחה, הצבת שחקנית מתקיפה בעמדה מיטבית או בתיאום הגנתי בקו הקדמי או האחורי.
המאמן צריך לזהות את המצב הנוכחי של השחקניות והקבוצה יחד עם הצורך המקצועי הגדול ביותר הנדרש לקבוצה, לתכנן ולפתח מערך אימונים מתאים ולהעניק לכך עדיפות בעבודה עם הקבוצה לאורך העונה.
השילוב בין השניים
לאחר שדיברנו על הרצון לשים דגש גדול יותר על העבודה הקבוצתית או על העבודה הפרטנית עם כל שחקנית, חובה להבהיר, כי אין זה אומר שצריך לשים דגש רק על אחד מהם ועל השני בכלל לא בכל סוג של קבוצה. רוב הסיכויים הם שלעתים רחוקות מאוד נידרש או נבחר לעבוד רק על אחד מהם. כמעט תמיד קיים הרצון לראות שהקבוצה שלנו משתפרת ולא נמצא מאמנים רבים שחושבים שהשחקניות שלהם לא יכולות או לא צריכות להשתפר במיומנויות אישיות כלשהן, ללא קשר לרמתן או ותק האימון והמשחק שלהן.
החוכמה היא לתעדף את הזמן ותשומת הלב בכל מה שעשוי לקדם את הקבוצה במהירות וביעילות מקסימלית. בעיקר, לאור העובדה שרוב הקבוצות נוטות להתאמן פעם אחת בלבד בשבוע ולא יותר משעתיים כל פעם. ניתן לעבוד על מיומנויות מסוימות יותר ועל אחרות פחות, אך לעולם אין לוותר עליהן לגמרי.
למעשה, במקרים רבים בכדורשת ומפאת חוסר בזמן, ניתן לעבוד על מספר דברים בו זמנית - כולל שילוב של מרכיבים אישיים וקבוצתיים.
לדוגמא, נניח שהמאמן עובד עם השחקניות המנחיתות על שיפור עבודת כפות הרגליים שלהן וצעדי ההנחתה.
רוב הסיכויים שהתרגול יכלול בשלב מסוים גם מסירה ומשחק מעבר. בכך הופך התרגול באופן אוטומטי לתרגיל קבוצתי וגם לאינדיבידואלי. ניתן להתמקד במתן משוב לשחקנית ההתקפה, אך בעצם שתי העמדות (יחד עם השחקנית המוסרת) פועלות לתאם את מאמציהן לצורך השגת תוצאה קבוצתית טובה יותר. כמובן שניתן להוסיף גם מנגנוני משוב אחרים, כגון צילום וידאו לצורך למידה ושיפור נוספים ועוד.
סוג זה של שילוב אמצעי אימון ומשוב שונים הוא פתרון מצוין אשר בעזרתו ניתן להגיע לתוצאות טובות יותר עם קבוצתכם במהלך העונה. בהצלחה!
לוני רוזנבלום – מאמן כושר ובריאות אישי בכיר, מאמן כדורשת נשים ומאמן משחקי כדור מוסמך B.Ed מטעם המכללה האקדמית בוינגייט.