אימון פונקציונאלי וחשיבותו כחלק מאימוני קבוצות כדורשת נשים
מאת: דן כהן ולוני רוזנבלום, 11/2/2016
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חיובית גדולה אשר נקראת "כדורשת נשים" שבו נשים בגילאים שונים, בעלות רמת כושר ורקע שונים בספורט, מתקבצות למטרת השתתפות באימוני קבוצות כדורשת, החל מרמת חוג של פעם בשבוע ועד לקבוצות תחרותיות אשר מתאמנות ונוטלות חלק בליגות מספר פעמים בשבוע לאורך כל השנה, כולל השתתפות במחנות אימון וטורנירים נוספים המתקיימים בכל הארץ מפעם לפעם.
האימונים אשר מתקיימים במסגרת פעילות הקבוצות אורכים כשעה וחצי ברוטו וכוללים את כל השלבים החל מלימוד בסיסי של חוקי המשחק, תפקידי השחקניות, דרך תנועה בסיסית על המגרש וכלה בתרגילים מורכבים אשר מטרתם להכיל אסטרטגיית משחק מתקדמת לקבוצות תחרותיות והישגיות. אך האם באימונים אלה מושם מספיק דגש על חלק בסיסי אשר משותף לכל השחקניות והקבוצות, בכל הרמות, ובעיקר לאלה השואפות לקדם את עצמן בצורה המיטבית מבחינה גופנית ומבחינת ביצועים תנועתיים באימונים ובמשחקים? לצערנו, כנראה שלא... המושג "אימון פונקציונאלי" הפך לדבר שבשגרה בתקופה האחרונה ופעמים רבות אנו רואים אותו בלוח שיעורי מועדוני הכושר והסטודיו למיניהם, או שנתקלים בו במידע שיווקי של מדריכי כושר ומשחקי כדור, קבוצות אימון Indoor/Outdoor ואף שומעים עליו מחברים ובני משפחה.
אם כן, מהו בעצם האימון הפונקציונאלי המדובר כל כך? נסקור בקצרה את המשמעות של אימון זה ונביא מספר דוגמאות רלוונטיות מענף הכדורשת.
נתחיל מהמילה "פונקציה" (FUNCTION) - פונקציה היא פעולה המורכבת ממספר תנועות - למשל קימה מכיסא, הושטת יד לספל בארון וכדומה. בהיבט הספורטיבי - פונקציה יכולה להיות בעיטה בכדור, ניתור, קפיצה למרחק, תפיסה או מסירה של כדור, הנחתה, חסימה וכדומה. כאשר אנו מדברים על פונקציה בהיבט הספורטיבי יש לקחת בחשבון שהיא תהיה לרוב חלק ממערך גדול של פעולות ותנועות שהגוף שלנו יבצע במהלך אימון, מערכה או משחק שלם ובהתאם לסוג הספורט בו אנו עוסקים. האימון הפונקציונאלי מתייחס לאימון ייעודי וממוקד שמטרתו שיפור פונקציה אחת או יותר אשר הכרחית לצורך שדרוג הביצועים האישיים של הספורטאי. אימון זה איננו אימון קלאסי בענף הספורט עצמו אלא מתמקד בעבודה על רכיבי כושר בסיסיים וספציפיים יותר כחלק מראיה כוללת של הספורטאי, מטרתו ורמת הכושר שלו. מאמן כושר ו/או מאמן משחקי כדור טוב יידע לנתח ולפרק לחלקים את הפונקציות שהספורטאי מבצע במגרש, יבין אילו שרירים עובדים בכל פונקציה ספציפית, באילו מנחים ובאיזו מהירות חל כיווץ בשרירים ולפי המשתנים הללו ייבנה תכנית הדרגתית לשיפור הרכיבים הרלוונטיים בהתאם לרמת הספורטאי והפונקציות אשר דורשות שיפור ושדרוג. באימון כדורשת קלאסי באולם השחקניות מתרגלות תנועות וטקטיקות שונות עם כדור ורשת, לומדות ומתאמנות על תרגילים שונים עם כדור ומבצעות משחק תוך קבוצתי או בין קבוצתי.
לעומת זאת, אימון פונקציונאלי מותאם לכדורשת יתבצע בדרך כלל ללא כדור סטנדרטי ורשת. באימון זה יתבצעו תרגילים שונים כגון קפיצות מהמקום, קפיצות למרחק, תרגילי כוח עם אביזרים שונים (משקולות, גומיות, כדורי כוח), תרגול פליאומטרי (שיפור יכולת הגיוס של היחידות המוטוריות וכתוצאה מכך גם את הכוח הראקטיבי והכוח המתפרץ) ותרגילים נוספים. התרגילים יורכבו בהתאם לפונקציות אותן השחקניות מבצעות במגרש כגון ניתור, מסירה, תפיסה, חסימה, יציאה לריצה מהירה וקצרה, נחיתה, תנועה חדה ובמטרה לשפר כוח, טווחי ואיכויות תנועה ועוד. בסופו של דבר, בעקבות אימונים פונקציונאליים סדירים השיפור והתוצאות לאורך זמן יהיו ניכרים אצל הספורטאי, בכל רמות הפעילות הקיימות.
אימון פונקציונאלי הינו חלק אינטגרלי כמעט בכל ענף ספורט מקצועי. הספורטאים האולימפיים מכל הענפים מבלים בביצועו שעות רבות בחדר הכושר ובאימון משלים ללא קשר לענף בו הם מתחרים. שחיינים, אצנים, טריאתלטים, שחקני כדור ועוד - רובם ככולם מתאמנים מספר שעות בשבוע באימון פונקציונאלי על מנת לחדד ולשפר את יכולותיהם במגרש, על המסלול, במים ובכל מקום אחר.
אז למה לא גם בכדורשת?
האם חשוב גם לספורטאים חובבנים לבצע אימון פונקציונאלי? התשובה היא חד משמעית כן! אימון פונקציונאלי לא רק משפר את היכולות במגרש, הוא אף יכול למזער פציעות ולסייע לספורטאי החובב והמקצועני לבצע את המוטל עליו בטכניקה נכונה. פעמים רבות ספורטאים חובבנים כלל לא מודעים לטכניקה בה יש לבצע תנועה או פעולה מסוימת בענף הספורט שלהם, או שאינם יודעים כיצד לאמן עצמם כדי להגיע לטכניקה הנכונה. טכניקה לא נכונה יכולה לנבוע ממספר סיבות כגון חולשה יחסית של קבוצת שרירים מסוימת, שיווי משקל לקוי, תזמון ותיאום שרירים לקוי ועוד. באימון פונקציונאלי קיימת נגיעה והתייחסות גם להיבט של טכניקה ומבצעים מעבר מהמצב המצוי אל המצב הרצוי. מעבר לכך, באימון זה קיים גם חיזוק של קבוצות שרירים רלוונטיות שבהמשך מאפשר, כאמור, ביצועים מיטביים תוך הקטנת הסיכוי לפציעות.
אם כך, כיצד ניתן להכניס גם אימונים פונקציונאליים לתוך לו"ז אימוני הכדורשת אשר ממילא מתקיימים בדרך כלל רק אחת לשבוע והינם קצרים יחסית, בעיקר בהיבט של הספורטאי החובב? מדובר בעיקר בעניין של תכנון, תזמון ונכונות של השחקניות לבצע משהו שונה מדי פעם, תוך ידיעה והבנה שלעתים אימונים ופעילויות מסוג זה תורמים לא פחות, ואף יותר מאשר אימוני כדורשת סטנדרטיים.
דן כהן B.PT - פיזיותרפיסט ומדריך כושר, בעל ניסיון של מעל 10 שנים בהדרכת ספורטאים בכל הרמות לשיפור ביצועים, הכנה לתחרויות והכנה למבחני ומבדקי כושר במשרד הביטחון.
לוני רוזנבלום B.Ed - מאמן כושר ומאמן כדורשת, בוגר המכללה האקדמית בווינגייט, מאמן קבוצות כדורשת וכדורעף, מפעיל סדנאות, השתלמויות ואירועים לספורטאים וקבוצות.