ניתוח וידאו כחלק מהכנת קבוצות לאימונים ומשחקים
מאת: לוני רוזנבלום, 9/10/2016
בענפי הספורט השונים קיימים אמצעים רבים ומגוונים לשיפור וניתוח תהליכים ומדדים בקרב ספורטאים וקבוצות.
מאמנים ואנשי מקצוע נוטים להשתמש לרוב בכל מה שקשור לנתונים סטטיסטיים, פעולות וניתוחי וידאו של אימונים, משחקים ותחרויות בכל הרמות על מנת לשפר את ביצועי חניכיהם.
בצורה דומה, כך גם בענף הכדורשת החל בשנים האחרונות תהליך של ביצוע צילומי וידאו במהלך פעילותן של שחקניות וקבוצות. תהליך זה רלוונטי בעיקר ברמות הגבוהות או בכל מקרה שבו מאמנים וקבוצות מעוניינות לבצע מחקר מעמיק יותר של ביצועיהם או אלה של הקבוצות היריבות.
היתרונות הקיימים בביצוע צילום וידאו וניתוחו בכדורשת ברמה האישית והקבוצתית באים לידי ביטוי במספר מישורים:
א. זמינות ושיתוף - היתרון הבולט בכל צילום וידאו הינו העובדה שהוא זמין בכל עת לשימוש המאמנים והקבוצות. במקרים אשר בהם מחליטים להשקיע קצת יותר, עורכים ומעלים את התכנים לרשת, החומרים יכולים לשמש בו זמנית את כל חברות הקבוצה לצפייה חוזרת והפקת לקחים גם בזמן צפייה אישית בנפרד בקרב שחקניות מסוימות ולא רק במפגשים מקצועיים קבוצתיים.
ב. תיקונים ודגשים אישיים - איתור פרמטרים אישיים דורשי שיפור של שחקניות בכל הנוגע לטכניקה בביצוע מיומנות ספציפית אחת או יותר. בעזרת צפייה בפעולות חוזרות ונשנות של שחקנית, ניתן לאתר בקלות הרגלים שליליים אשר בתיקונם יקדמו אותה ואת קבוצתה ויביאו לתוצאות טובות ויעילות יותר.
כך יכול המאמן לבצע התאמות ודגשים נכונים לכל שחקנית במידת הצורך באימונים הבאים וכן לשמר ולחזק את הנקודות הטובות יותר.
כמה פעמים יצא לכם להעיר כמאמנים או לקבל הערה כשחקנית על פעולה אשר בוצעה בצורה לא נכונה אך שום לקח לא נלמד מכך?
ייתכן כי הצפייה בווידאו תביא לתוצאות שונות במעט.
ג. חוזקות וחולשות קבוצתיות – בהמשך לסעיף הקודם, פעולות ומודעות אישית של שחקניות עשויות להשפיע במקרים רבים גם על התפקוד והביצוע הקבוצתי. זאת באם מדובר בביצוע פעולות הגנה, התקפה או בהתמצאות כללית במגרש ומחוצה לו. על ידי צפייה בתיעוד וידאו של אימון או משחק ניתן לאמוד את רמת התיאום הקבוצתי בקו האחורי, הקדמי והשילוב ביניהם. דוגמא למצב בקו האחורי היא כאשר שחקנית המשחקת בעמדה מספר 6 (קדימה או אחורה) נמצאת מחוץ לתחומי אחריותה ובכך מייצרת נקודת תורפה אשר מנוצלת פעם אחר פעם על ידי הקבוצה היריבה. בקו הקדמי ניתן לזהות מקרים בהם תרגיל לא מבוצע כראוי או כאשר שחקנית התקפה אינה מזהה שחברתה לקו נמצאת בעמדת התקפה טובה יותר או במקרים של חסימה אישית וזוגית וכדומה.
ד. מניעת פציעות – באמצעות צפייה חוזרת בביצוע פעולות ומיומנויות שונות ניתן לאתר פוטנציאל לפציעות בקרב שחקניות כדורשת. לדוגמא, במקרים בהם טכניקה של פעולה כללית מבוצעת בצורה לא נכונה או כאשר ניתן להתייחס לפעולות ממוקדות יותר כגון אלה אשר מתבצעות בקו הקדמי בסמוך לרשת בזמן ניתור להנחתה או חסימה כאשר שחקנית מנתרת למרחק במקום לגובה ובכך מסתכנת בהכנסת רגל מתחת לרשת ונחיתה על שחקנית יריבה ועוד.
ה. ניתוח קבוצות יריבות – פעמים רבות קבוצה משתתפת בליגה תחרותית או בטורניר חשוב אשר הקבוצות המשתתפות בו ידועות מראש וחלקן אף עשויות להיות מוכרות ממפגשים קודמים.
הקלטה וצפייה במשחק של קבוצה יריבה, גם אם לא במשחק ישיר מולה, ואשר אותה אנו אמורים לפגוש בעתיד הקרוב תעניק לנו, ברוב המקרים, יתרון במספר נושאים כגון זיהוי שחקניות ההתקפה וההגנה החזקות יותר אצל היריבה, נקודות תורפה שלה ואפשרות ארגון ההגנה שלנו מול שחקניות הקו הקדמי של היריבה כמו גם הקו האחורי, חזרה על תרגילים רלוונטיים אשר עשויים לעבוד בצורה המיטבית והיעילה ביותר מול הגנת היריבה ועוד.
ו. הכנה מנטלית אישית וקבוצתית – כאשר מאמנים וקבוצות צופים בביצועי השחקניות השונות מראש, קל לכולם לתפקד טוב יותר בזמן האמת. זאת מאחר ורוב הפעולות אשר צריך להתכונן אליהן ולבצען ברמה האישית והקבוצתית כבר ידועות על פי סקירת וניתוח הווידאו שבוצעו מבעוד מועד כחלק מההכנה למפגש מול הקבוצה היריבה.
תהליך הצפייה בווידאו מורי, ברוב המקרים, את מפלס הלחץ ואת הסיכוי להפתעות – דבר המאפשר לכל שחקנית לצפות את מהלכי הקבוצה היריבה ביתר קלות וכך גם לבצע את תפקידה בצורה היעילה ביותר לאורך המשחק.
ז. למידה מקבוצות אחרות – לעתים לא רחוקות מדי, צפייה בווידאו של משחק קבוצתנו מול היריבות, גם במשחקי אימון, עשויה להעניק לנו מימד מסוים של למידה. כך במקרה של מיומנות, תרגיל ספציפי או מהלך כללי אחר המבוצעים בזמן המשחק על ידי הקבוצה היריבה ואשר ניתן לאמץ אותו לצורך תרגול וביצוע בקבוצתנו להמשך העונה.
לסיכום, ניתן לומר כי תיעוד אימונים ומשחקים של קבוצתנו ושל קבוצות יריבות יעזור לנו תמיד בשיפור ושדרוג מספר דברים הנוגעים לשחקנית מסוימת או לקבוצה כולה.
מדובר בתהליך אשר דורש לא מעט השקעה מצד מאמנים וקבוצות, אך קיומו מפעם לפעם או בתדירות גבוהה יותר יביא בסופו של דבר להפקת המירב מסגל הקבוצה ומהתוצאות אשר אותן תרצו להשיג לאורך זמן.
מעבר לכך, מפגש קבוצתי אשר כולל צפייה בווידאו, כיבוד ואווירה טובה יתרום למורל ולחיבור הקבוצתי אשר יוסיפו אף יותר להכנה למשחק אשר עשוי להיות גורלי בבוא העת.
לוני רוזנבלום B.Ed - מאמן כושר ומאמן כדורשת, בוגר המכללה האקדמית בווינגייט, מאמן קבוצות כדורשת וכדורעף, מפעיל סדנאות, השתלמויות ואירועים לספורטאים וקבוצות.