מה שבין פסיכולוגיה וכדורשת
מאת: לוני רוזנבלום, 5/1/2017
כמו בכל ספורט תחרותי אישי או קבוצתי אחר, גם בתחום הכדורשת חשוב לוודא שהכל מסודר אצלנו בראש בטרם ניגשים לעסוק במלאכה, הן כשחקניות והן כמאמנים.
קיימת חשיבות רבה לעצם העובדה ששחקנית כדורשת צריכה לדעת לבצע פעולות ולהשתמש במיומנויות הספורטיביות שלה בצורה הטכנית והטקטית הטובה ביותר, אך כל אלה חייבים לבוא יחד עם תרגול ומוכנות מנטלית תואמת לפני כל משחק ותחרות.
בבואנו לבחון מהם הקריטריונים הנידונים בתחום הפסיכולוגי בכדורשת, ניתן למצוא מספר דברים אשר מרכיבים את החלק המנטלי שבספורט זה.
החוזק/חוסן המנטלי
החוזק המנטלי הינו חשוב במידה דומה לחוזק הפיזי או כמות הכישרון שיש לשחקנית הכדורשת. על מנת להיות ספורטאית ושחקנית
טובה, על המשתתפת להיות קודם כל חזקה מנטלית.
זאת, כאשר לשחקניות מתחילות הדבר עשוי לדרוש קצת יותר זמן ומאמץ להשגה, בעוד אצל שחקניות ותיקות ומנוסות הדבר יושג בקלות ומהירות רבה יותר.
חשוב לאמן ולתרגל את החוזק המנטלי לא פחות מאשר את היכולות המעשיות של כל שחקנית, בכל תפקיד ובכל עת ובעיקר לפני משחקים ותחרויות משמעותיים וגורליים. לעתים ההכרעה תושג לא על ידי נקודה חזקה אלא על ידי קור רוח, מחשבה ויעילות מירבית.
סגל, הרכבים ודינמיות בקבוצה
בכל עונה אשר מתחילה ובמהלכה, קיימים סגלים והרכבים שונים אשר בסופו של דבר קובעים כיצד תיראה הדינמיות בקבוצה בזמן הפעילויות.
שילוב האישיות, הגישה והיכולות של כל שחקנית, יחד עם האופי והתכנון של המאמנים, יכול להוות אתגר לא קטן לעתים די קרובות ביצירת קבוצה שתוכל להתיישר לפי קו אחיד, ברור וחזק בזמן האימונים והמשחקים ולשדר חוסן קבוצתי שלם גם אל מול קבוצות יריבות עיקשות.
תרגול ושיפור הדמיון וההדמיה המנטליים
לעתים די קרובות נאמר כי כל הישג בספורט, בין השאר גם בענף הכדורשת, הינו בעיקר תוצאה של עבודה מנטלית ושיפורו לאורך זמן ובמקרים נקודתיים כאחד.
אמונה מלאה ביכולת של השחקנית עצמה ובאלה של חברותיה לקבוצה, יחד עם ריכוז, נחישות וקור רוח במצבי לחץ ואתגר יביאו בסופו של דבר לתוצאות הרצויות מבחינת היכולת הכללית והתוצאות במגרש. עם זאת, ברוב המקרים הדגש אשר ניתן באימונים ולפני משחקים הינו על החלק הפיזי בלבד וללא נגיעה בחלק המנטלי ומהבחינה הזאת מדובר בפספוס לא קטן, שכן קיימות שחקניות אשר שיפור קטן בתחום הפסיכולוגי עשוי להביא שיפור גדול הרבה יותר בחלק הפיזי והמעשי.
עד כמה את שחקנית של "רגע האמת"?
דמייני לך שהקבוצה נמצאת במערכה שלישית ומכרעת של משחק גמר טורניר, גביע או אליפות...
המערכה מתנהלת בנחישות והקרבה רבה מצד שתי הקבוצות, עם לחץ רב והעצבים של כולם כבר מרוטים לגמרי...
הקבוצה היריבה מסיימת מהלך התקפה ועולה ליתרון 14-13 בתוצאה...נקודה אחת מהכרעה!
היריבה מתייצבת להוצאת מכת פתיחה ושחקניות קבוצתך עומדות כל אחת במקומה לצורך קבלת הכדור וביצוע תרגיל התקפה...
מי היית רוצה שתקבל את הכדור להנחתה שעשויה להשוות את התוצאה או לגרום להפסד קבוצתך ואובדן התואר, את או שחקנית אחרת בקבוצתך? עד כמה את חזקה ומאמינה ביכולותייך וביצירתיות שלך? גם כאן קיימת חשיבות לאופי של השחקניות יחד עם הכנה מתאימה מצד המאמנים. מי השחקנית שתוכל לשאת על כתפיה את האחריות למהלך המכריע? שאלת מיליון הדולר!
הגבול הדק שבין מוטיבציה לנדנוד
בקרב המאמנים, החלק הקשה ביותר באימון קבוצת כדורשת הוא לדעת מתי ללחוץ ומתי לקחת צעד אחורה. המאמנים תמיד רוצים להפוך את השחקניות שלהם לטובות ביותר ועד כמה שניתן במסגרת היכולות האישיות והקבוצתיות.
כדי לעשות זאת קיים הצורך התמידי לאתגר אותן. מאמנים רבים מהלכים על הגבול הדק שבין הגברת המוטיבציה לנדנוד.
במידה ולוקחים את כל הכיף של המשחק מהשחקנית או הקבוצה זה עשוי "לשרוף" אותן, לגרום לפגיעה ברצון להתקדם ולהשתפר.
התמודדות עם קהל יריב
במקרים רבים הקבוצה משחקת באולמות של קבוצות יריבות אחרות יחד עם הקהל האוהד והתומך שלהן או אפילו במגרש הביתי כאשר קהל יריב מגיע כדי לעודד את קבוצתו.
אחד הדברים העיקריים ששחקניות כדורשת רוצות להימנע ממנו הוא השפעה של קהל יריב על הריכוז והיכולת האישית או הקבוצתית בזמן משחק...על אחת כמה וכמה במשחק בעל חשיבות.
הפתרון הטוב ביותר הינו להימנע מאינטראקציה עם הקהל, לדעת לשלוט על שפת הגוף ולנתב את האנרגיה השלילית אשר מנסה ליצור הקהל לאנרגיה חיובית ומועילה לשחקניות ולמאמנים.
כאשר המאמן הוא לא בדיוק הדמות האהובה עלייך
בכדורשת, כמו בכל ענף אחר, קיים סיכוי שבשלב זה או אחר במהלך תקופת הפעילות של השחקנית בענף, היא תיתקל במאמן או מאמנת אותה היא לא תאהב מבחינה מקצועית.
מצב זה יכול להיווצר כתוצאה מסגנון האימון, בשל אופן קבלת ההחלטות או אפילו סתם בגלל אישיות האדם אשר ניצב מולה ומאחר והשחקנית פשוט לא מסתדרת עם דרך המחשבה והעשייה של המאמן/ת.
בטרם תחליטו לעבור לקבוצה אחרת, לפרוש מהקבוצה או מהמשחק בכלל, יש כמה דברים שכדאי לזכור:
ראשית, תפקידם ורצונם של המאמנים הוא תמיד לעזור ולקדם את השחקניות והקבוצה. הצלחת הקבוצות היא גם הצלחת המאמנים.
בנוסף, במידה ושחקנית מרגישה שהמאמן מעיר לה יתר על המידה או משנה את יחסו אליה בכל הנוגע לאימונים והמשחקים, ניתן להתייעץ עם החברות האחרות בקבוצה על מנת להבין האם באמת כך הדבר...או שאולי מדובר ברגע של רגישות יתר מצד השחקנית עצמה והעובדה שהיא לוקחת קצת יותר מדי ללב הערות מקצועיות של המאמן/ת.
נסו להשתלב ולהבין את דרך האימון ואת דברי המאמנים אשר לעתים משנים תרגילים, טקטיקות ואפשרויות אימון ומשחק על מנת לקבל את המקסימום מכל שחקנית ושחקנית ובעיקר כקבוצה.
במידה וכל אלה לא תורמים לשיפור המצב, ניתן תמיד לקבוע שיחה עם המאמן/ת, להעביר את מה שעל לבכן ובו זמנית להכיל את מה שיש לו/ה להגיד בדרך אל ההבנה וההתקדמות של שני הצדדים. זכרו כי כל זמן שהמאמן מעיר ומציג ביקורת בונה - המצב תקין.
שמרו את הדאגות לכשהמאמן יפסיק להעיר לכן...
הכי חשוב - לעולם אל תוותרו!
מצב של איבוד ריכוז או תקווה להשגת תוצאה טובה וניצחון הינו אחד האיומים הגדולים אצל שחקניות כדורשת, בכל רמה ובכל מסגרת. קיים קושי ואתגר גדול להיות ב"מתח ספורטיבי" רציף ולהביא לידי ביטוי את מיטב היכולות והכישרון לאורך כל המשחק.
איבוד הריכוז מצד שחקנית או הקבוצה כולה, גם אם לזמן קצר ולמשך מספר נקודות בודדות, עשוי להעניק את קרש הקפיצה הדרוש לקבוצה היריבה כדי לחזור למשחק, לנצח את המערכה או את המשחק כולו. בהחלט לא מצב רצוי.
לכן, חשוב לנסות לשמור על מצב תקין ומאוזן עד כמה שאפשר, להימנע מגורמים אשר עלולים להסיט את תשומת הלב, הרצון והנחישות האישית והקבוצתית מהמטרה ולהיעזר במאמנים ובעמיתות לקבוצה כדי להגיע אל היעד הרצוי באימון, במשחק ובעונה כולה.
לוני רוזנבלום B.Ed - מאמן כושר ומאמן כדורשת, בוגר המכללה האקדמית בווינגייט, מאמן קבוצות כדורשת וכדורעף, מפעיל סדנאות, השתלמויות ואירועים לספורטאים וקבוצות.